BLOG

Pilates, στα Vitaplus Λαμίας

Αξίζεις το καλύτερο! Αξίζεις Pilates Reformer personal , στα Vita Plus στη Λαμία

Σκέφτεστε μήπως να ξεκινήσετε γυμναστική και αναρωτιέστε εάν η μέθοδος Pilates είναι η κατάλληλη για εσάς;

Eίμαστε εδώ για να σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν ξεκινήσει Pilates.

Η καταξιωμένη Pilates Instructor των Vita Plus, Γιώτα Μπέσσα, μας λύνει όλες τις απορίες για το Pilates και το Pilates Reformer.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Pilates;

Η Pilates είναι μία μέθοδος εκγύμνασης του σώματος και του πνεύματος, όπου το πνεύμα ενεργοποιεί το σώμα και το σώμα χαρίζει ευεξία και ανατροφοδοτεί το νου. Ο εμπνευστής της μεθόδου Joseph, Hubertus Pilates ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής άσκησης το οποίο ονόμασε «Τέχνη του Ελέγχου» (Contrology), δηλαδή μία προσέγγιση κατά την οποία το μυαλό επιβάλλεται και καθοδηγεί τους μυς, με σκοπό την εξισορρόπηση του μυϊκού συστήματος ώστε το σώμα να είναι συγχρόνως δυνατό και ευλύγιστο. Οι μύες πλάθονται και δουλεύονται σε όλο τους το εύρος ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα λιγνό καλό σχηματισμένο σώμα με όμορφη στάση και απόλυτα λειτουργικό. Με τη χρήση της διαφραγματικής αναπνοής ως εργαλείο και την ιδιαίτερη ενεργοποίηση των κοιλιακών, ραχιαίων και μυών της πυέλου το σώμα απόκτα ένα φυσικό κορσέ (κέντρο) για να αντλήσει τη δύναμη και να κινήσει τα άκρα (χέρια, πόδια) ώστε όλο το σώμα να γυμναστεί στο μέγιστο χωρίς καταπόνηση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σε σχέση με άλλες μεθόδους εκγύμνασης;

Η Pilates προσφέρει ένα δυνατό και ευλύγιστο σώμα με ομοιόμορφα δουλεμένους μυς, απαλλαγμένους από περιττό όγκο. Προσφέρει εξισορρόπηση του μυϊκού συστήματος και ανωμαλιών που φέρουν χρόνιους πόνους και κακή στάση όπως κύφωση, σκολίωση, οσφυαλγία και ισχιαλγία. Βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, στην όμορφη στάση σώματος και απαλλαγή από πόνους. Γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες, ακόμα και τις πιο μικρές και βαθιές έως τις πιο επιφανειακές. Όλες οι κινήσεις γίνονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του ασκούμενου, ώστε να γυμνάζεται χωρίς να τραυματίζεται, ενώ υπάρχουν και ειδικές ασκήσεις για την αποκατάσταση των τραυματισμών και τις νεύρο-μυϊκές παθήσεις. Άλλωστε τα ειδικά όργανα και τα μικρά βοηθήματα επιτρέπουν στον ασκούμενο να συνεχίζει τη γυμναστική και να κρατιέται σε άριστη φόρμα ενώ ξεπερνάει το πρόβλημα. Το κάθε πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασκούμενου ακόμη και σε καθημερινή βάση. Οι ασκήσεις μπορούν γίνουν εύκολες-δύσκολες, μεγάλης ή μικρής έντασης, αργές-γρήγορες, απολαυστικές και ανακουφιστικές ανάλογα με την ενέργεια και τις δυνάμεις που έχει ο ασκούμενος τη συγκεκριμένη ημέρα. Τέλος, ο ατελείωτος αριθμός ασκήσεων και παραλλαγών ώστε να υπάρχει συνεχής πρόκληση και συνεχής βελτίωση.

Σε τι διαφέρει το Pilates σε κρεβάτι σε σχέση με αυτό που γίνεται χωρίς εξοπλισμό;

Κρεβάτι μερικοί αποκαλούν το Reformer ένα όργανο με μια κινούμενη επιφάνεια που μοιάζει με καρότσι και είναι συνδεμένη με ελατήρια με το βασικό σκελετό του οργάνου. Το καρότσι κινείται μπρος και πίσω ανάλογα με την άσκηση και θέση του ασκούμενου πάνω σε αυτό. Ο τέλειος συνδυασμός είναι ο συνδυασμός ασκήσεων στα όργανα και εδάφους. Τα όργανα είναι μαγικά φέρουν το σώμα σε θέσεις και στάσεις που δε μπορεί να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να φτάσει με απόλυτη ασφάλεια, βοηθούν το σώμα να δυναμώσει και να διαταθεί και κάνουν την άσκηση ευχάριστη και διαπεραστική.

Από την άλλη, οι ασκήσεις εδάφους είναι υπέροχες. Ακόμα όμως και ο πιο γυμνασμένος ασκούμενος δε μπορεί να κάνει τις πιο απαιτητικές της σειράς Contrology όσο και να τις προπονηθεί γιατί απαιτούν δύναμη και ευλυγισία που μόνο η εκγύμναση στα ειδικά όργανα μπορεί να φέρει. Έτσι, όσοι ασκούνται μόνο με ασκήσεις εδάφους περιορίζονται σε μια σειρά κοιλιακών και ραχιαίων που γρήγορα ξεπερνούν και βαριούνται. Θεωρούν ότι η μέθοδος Pilates γυμνάζει μόνο τον κορμό και όχι τα χέρια και τα πόδια, είναι αργή, δεν κάνει καύσεις και χρειάζεται συμπληρωματική άσκηση αλλού τύπου. Κάτι που είναι αναληθές. Άλλοι τραυματίζονται προσπαθώντας να κάνουν τις πιο δύσκολες ασκήσεις γιατί δεν έχουν προετοιμάσει το σώμα τους κατάλληλα για αυτές.

Μπορεί να βοηθήσει κάποιον να χάσει βάρος;

Και όμως, ναι! Η μέθοδος συνδυάζει ασκήσεις υψηλής έντασης με ασκήσεις χαμηλής έντασης και ο ασκούμενος δε σταματάει στο ενδιάμεσο. Αυτή η διαδικασία κάνει την προπόνηση μας τόσο αεροβική όσο και αναερόβια συνδυάζοντας τα οφέλη και των δύο. Δηλαδή, τη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος και την καύση του περιττού λίπους καθώς και την αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης του σώματος. Όσοι ασκούνται συστηματικά παρατηρούν ότι το σώμα τους σμιλεύεται, μειώνεται το λίπος, οι μύες σχηματίζονται ομοιόμορφα και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι φορούν μικρότερο μέγεθος στα ρούχα τους από όταν ξεκίνησαν.

Είναι για όλους;

Ναι είναι για όλους. Οι άνδρες το λατρεύουν, εκτιμούν την πρόκληση των ασκήσεων, το συνδυασμό δύναμης και ευλυγισίας, την ανάγκη για ισορροπία, την ένταση, έκρηξη αλλά συγχρόνως την ελεγχόμενη κίνηση και ροή. Οι γυναίκες τρελαίνονται με τα αποτελέσματα που βλέπουν στα «επίμαχα» σημεία των γλουτών, της κοιλιάς και των χεριών. Όσοι πάσχουν από πόνους και χρόνια πιασίματα βρίσκουν ανακούφιση και σίγουρη βελτίωση. Οι τραυματισμένοι θεραπεύονται, οι ηλικιωμένοι συντονίζουν το μυαλό με την κίνηση, βελτιώνουν τη συγκέντρωση τους, δυναμώνουν και κινούνται πιο εύκολα. Ακόμα και τα παιδιά αποκτούν αίσθηση του σώματος τους, προλαμβάνουν μυοσκελετικές παθήσεις, διδάσκονται πειθαρχία και έλεγχο, συγχρονισμό και συντονισμό κινήσεων.


Αυτή τη φορά, ήρθε η ώρα να θέσετε ισχυρές βάσεις για την υγεία και την ομορφιά σας, ξεκινώντας ένα προσωπικό πρόγραμμα γυμναστικής Pilates στα Vitaplus Λαμίας. Τα Vita Plus Λαμίας, διαθέτουν μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα και συνεργάζονται με την καταξιωμένη Pilates Instructor, Γιώτα Μπέσσα. Πάρτε μια γεύση από την εκγύμναση Pilates παρακολουθώντας τα παρακάτω video.